Snebajeren est arrivé: J-Dagen 1.0

Tuborgs (og Danmarks) første J-Dag så dagens lys en våd novemberaften onsdag den 14 november 1990 kl 23:59.

Hele landet var med.

Alle Tuborgs 70 depoter havde lavet aftaler med restauratører i deres lokalområder. En kæmpe præstation der var kronen på min stædighed. Nervøsitet ligner mig ikke – alligevel var jeg en smule ængstelig ved det hele.

Om det var det der var årsagen aner jeg ikke – jeg var selv taget til provinsen for at se begivenheden fra den vinkel – derfor oplevede jeg ikke festlighederne i mit eget hood. Præcis den aften ville jeg godt have været forbi Gråbrødre Torv.

 

Her må jeg igen pointere en ting. Jeg er ikke idemanden bag J-Dagen.

1-salgsdag-uddrag-fra-tuborg-postenDer var allerede nogle af vores depoter, der lavede tilsvarende arrangementer. Og der var også nogle af vores konkurrenter, der gjorde det samme. Men det hele forgik i provinsen, hvor vores forhandlere var lokalt forankret – ofte gennem flere generationer. De havde et liv under radaren og havde meget let ved at lave en lille begivenhed hos et par af de lokale stambarer.

Hvis begivenheden skulle blive til noget og have gennemslagskraft, var det imidlertid vigtigt at vi fik Hovedstadsområdet på banen. Og det var mit hood.

Fra bevillingspolitiet havde jeg fået at vide, at der eksisterede omkring 200 udskænkningssteder med natbevilling til hverdage. Færre end jeg havde håbet på. Det var nemlig langt fra dem alle, der var relevante.

Og jeg regnede heller ikke med, at de alle var interesserede. Vi havde nemlig besluttet os for kun at levere til de steder, der bakkede op om initiativet og lavede lidt sjov på stedet op til midnat: Julefrokost, julebingo, julejazz eller julestrip – det ragede mig en høstblomst. Bare der skete noget. Jeg ville for alt i verden undgå at folk kedede sig. Så hellere lade være, eller lidt færre steder med en masse sjov!

 

J-Dag 1.0 i 1990 blev på alle måder en stor succes – og den første og sidste uden det vanvid der kom til at præge alle de efterfølgende

1-salgsdag-palmehaven
En historisk dag. Tuborg salg & marketing i Palmehaven sammen chaufførerne. Kjeld Petersen forreste række, nr 2 fra venstre havde sammen med Louis en væsentlig rolle i begivenheden.

Det første år trodsede 100 værtshuse, bodegaer, cafeer og/eller diskoteker i Kbh. K, N, V og Ø alle regnguderne og forandre en dødssyg onsdag i november 1990 i København til en fest – og ikke mindst til en god forretning.

Det viste sig nemlig, at alle de barer, der deltog havde en ikke helt uinteressant business – flere af dem havde faktisk fordoblet deres indtjening, og enkelte havde lavet en hel uges indtjening på begivenheden.

Samtidigt havde begivenheden en positiv afsmittende effekt på den efterfølgende torsdag som i forvejen var god.

Dette var en af de to vigtigste erfaringer jeg noterede mig fra J-Dag 1.0.

Indre By regeredes af to Ølkonger: Valdemar fra Carlsberg & Smukke Kaj fra Tuborg. Her er Kaj til højre foran Shamrock Inn sammen med ejeren Eileen førstedamen Francees samt salgschauffør Erik Jensen. Vi så ikke Valdemar i byen den aften.
Indre By regeredes af to Ølkonger: Valdemar fra Carlsberg & Smukke Kaj fra Tuborg. Her er Kaj til venstre foran Shamrock Inn med ejeren Eileen førstedamen Francees samt salgschauffør Erik Jensen. Vi så ikke Valdemar i byen den aften.

Den anden ide kom fra mine fire kolleger længere nede af gangen – distriktscheferne fra Indenbys: Spaghettien aka Smukke Arne aka Arne Petersen, Kaj Thomsen & Martin Petersen samt Bryg Omegnen aka Jørgen Knudsen.

De havde været så smarte at lave en for-udfyldt lejlighedsbevillingsansøgning deres kunder bare skulle underskrive og fremsende til bevillingspolitiet.

Da jeg året efter igen inviterede restauratørerne til J-Dag 2.0, gik der ikke mere end et par dage, før jeg fik en underlig opringning fra bevillingspolitiet.

De havde flere hundrede forespørgsler fra restauratører, der alle søgte om lejlighedsbevilling på en dødssyg onsdag i december.

Alle sammen henviste til et skriv, de havde modtaget fra mig. Bevillingspolitiet sad med det følgebrev, der ledsagede ‘min’ forudfyldte bevillings ansøgning – naturligvis med mit navn og underskrift.

1-salgsdag-mogens-jonck-og-chauffoaer-jorgen-frederiksen-foran-legendariske-exalon
Exalon er en legendarisk scene i J-Dagens historie. Den fungerede som opsamlings sted for alle os Tuborg ansatte (m. venner) der kørte ud med øl. Det var her vi alle gavmildt delte historier fra nattens Københavnske værtshuse. Her er det Underdirektør Mogens Jønck og Salgschauffør Jørgen Frederiksen – teamets reelle direktør :-}

Det var ikke fordi der var problemer.

Bevillingspolitiet var bare nysgerrige. Så jeg gav den samme historie som jeg gav til alle: At jeg synes det var synd for den danske kultur, at det var vinen, der fik så meget opmærksomhed på bekostning af den gode danske øl og bla, bla, bla… Det var lige før, personen i den anden ende.

Der var mange historiske øjeblikke i 1990.

Først og fremmest var mange af de legendariske øl-kuske og bryggeriveteraner der gjorde begivenheden mulig alle sammen med. De nåede det lige inden de forsvandt til de Hellige Ølhaller: Smukke Kaj, Spaghettien, Kjeld Petersen, Stellinger, Vicki (hun var altid på Byens Kro sammen med Torsten), Steen Bennekow (der hjalp mig med Julemændene)… samt en lang række jeg ikke husker i skrivende stund.

En anden begivenhed fra den dag er Aage Haugeland – Operasanger og Øl-Ambassadør – der stod for det officielle startskud ved at recitere dette forrygende, profetiske vers forfattet til lejligheden:

Så mødes vi da atter,
Pen & Venner,
til dråbers dryp på lag,
i lystigt lag!
I alle stundens højtid vel fornemmer
og spidser til for denne ædle sag!
Igen i år vi hæver vore blikke
og kaster dem på Alma Maters hule ryg
og takker
at hun gav os mad og drikke
i form af salte kiks og julebryg

Et ansvar tungt
jeg lægger på din skulder
og maner til ærbødighed dit sind;
at ej du farer frem
med brask og bulder,
hvis i dit øre du har fundet dig en pind.
Tag pinden ud,
klø dig lidt på ryggen
og krads så ned
hvad du skal skrive op:
Om dagens møde her med JULEBRYGGEN
og hvilken bryg, der bliver årets top.

Det er måske ikke stor poesi. Men Haugelands forudsigelser holdt i den grad. Både for aftenens udkørsel med Tuborg Julebryg – den første J-Dag i 1990 – samt for alle de andre jeg nåede at være en del af.

 

One thought on “Snebajeren est arrivé: J-Dagen 1.0

Comments are closed.