Hvis jeg ikke nedskriver disse disse historier vil de blive glemt – som alle de andre historier fra Bryggerierne

Hej Thomas.

Jeg tænker du gerne vil vide at min mor gik bort idag kl.12.30. Hun sov stille ind med mig i hånden og sin søster ved sin side.

Messenger fra Sissel

 

For et par uger siden skrev Sissel til mig – Vicky hendes mor var lige død. Min gamle kollega fra Tuborg som brændte af den samme Tuborg flamme som jeg selv.

Som altid når jeg får den slags beskeder tænkte jeg tilbage på alle de fantastiske sjove historier fra Tuborg på Strandvejen. Og som altid førte den ene fantastiske historie til den anden som igen ledte tankerne videre til andre gamle Tuborg kolleger og endnu flere ølhistorier.

Da var det det gik op for mig at hele det galleri af Øl-Originaler, der er en del af historierne langsomt er ved at forsvinde: Stellinger, Christian Ehrenreich, Spaghetti Arne, Kaj Thomsen, Lindhardt,  P.E., Kjeld Petersen, Bengtson og, og… er allerede væk sammen legenderne udenfor bryggerierne. Og med dem alle deres historier om og fra en helt specielt kultur, som ikke er dokumenteret… Guderne skal vide hvorfor.

 

Jeg havde det som fisk i vandet (eller boblerne i en fadøl) på Tuborg fra 1989 – 1993.

Siden jeg blev medlem af Skandinavisk Bryggerisouvenir Samlerforening (aka SBS) i 1977 har Øl og Ølkultur altid været en del af mit liv. Så det er et kæmpe priviligeret at have oplevet det sidste kapitel af denne helt specielle kultur i de år jeg havde ansvaret Grøn Tuborg, Tuborg Julebryg, Guld Tuborg samt en række andre øl. Først som produktchef og senere marketingchef.

j-dag-palaebar-m-anni
Københavns Dronning – Palæbars Annie – er en af de mange legender der tog historierne med sig.

I 5 år var jeg omringet af Købehavnerhistorie, bohemer, ølkultur, practical jokes, ølarkitektur, duft af humle, lyden af klirrende flasker fra tapperierne og vægge der hviskede historier til mig ligegyldigt hvor jeg gik på bryggeriet. Jeg sugede alt til mig. Registrerede personer, nedskrev anekdoter, gemte fotos, arkiverede avisudklip og – endnu bedre – researchede mig frem til begivenheder jeg huskede fra min SBS-tid men endnu ikke havde fået oplevet. Jeg ledte i skuffer og skabe, på arkiverne, på biblioteket, i Garagerne, depoterne, associerede bryggerier og hvor jeg ellers kunne lede.

Det meste er gået tabt i flytninger, oversvømmelser, stjålet (Erik Brorson???) eller bare forduftet. Men lidt har jeg dokumenteret i form af, pamfletter, udklip fra aviser, Tuborg Posten, video footage jeg har indsamlet ifm udgivelsen af Øl, Humle og Høje Skum.. og som historier jeg har nedskrevet i forskellige sammenhænge, siden jeg forlod Tuborg.

Da Svanholm rev bryggeriet ned og solgte det for at pynte på koncernens indtjening forsvandt nogle af Købnhavns smukkeste bygninger. Arkitektoniske perler der burde have været bevaret for eftertiden. Med nedrivningen røg også en masse Tuborg relikvier som kobber vandrør med Tf udstandsninger, arkivskabe med indhold, smukke gamle Tuborg Væg Ure med Tf præg, vægmalerier, masser af gamle udklip og i støvet af det hele Tuborg Ånden.

 

jubelbryg-1I anledningen af 50 året for etableringen af Tuborg udsendte bryggeriet Jubelbryg: en digt- og tegnings krans.

I 1965 fik min gode ven (og partner in crime på mange af de ‘Dirty Tricks’ jeg lavede ifm Snebajeren) Kjeld Petersen overrakt dette skrift som tak for sin indsats på Tuborg. 27 år senere overrakte han pamfletten et sandt Tuborg hjerte.

Jeg har ofte ville opfylde initiativtagerens ønske om at give Jubelbryg videre til et andet ungt Tuborg Hjerte. Men mit problem er at det rigtige Tuborg Hjerte ikke kan eksistere uden et bryggeri.

Da Carlsberg og Tuborg blev sammenlagt og bryggeriet revet ned døde Tuborg Ånden efter min mening.

Jeg er overbevist om at Kjeld  & Vicki giver mig ret.

This slideshow requires JavaScript.

 

Jeg ved ikke præcist hvad Tuborg Ånden er.

Men jeg ved den findes i alle de historier alle de fantastiske ølsjæle har udlevet siden Tuborgs Fabrikker – senere Tuborgs Bryggerier – blev etableret i 1875.

Disse historier bør reddes inden de forsvinder med dem der kan fortælle dem. Jeg tager derfor stafetten og nedskriver mine historier – i første omgang dem der handler om mit arbejde med Snebajeren. Så kan det være at alle de andre på et tidspunkt også bliver lagt op.

Det skylder jeg Vicki alle mine andre forrygende Tuborg Kolleger.

 

Thomas,

Graca, Lisbon

 

NB
Hvis der er læsere der på den ene eller anden måde har været en del af historierne – kollega, restauratør, forbruger, medie eller bare tilskuer så send endelig kommentarer, korrektioner, billeder mm. Jeg vil så løbende opdaterer dem her på bloggen.